Tro, hopp & Hälsa

Välkommen till utställningen!

Här kan du lyssna på utställningens innehåll som en ljudfil

0:00 / 0:00
Tro, hopp & hälsa

Vill du istället läsa innehållet så går det också bra, klicka på knappen nedan eller scrolla ner för att gå till textinnehållet för utställningen. För bästa upplevelse och information rekommenderar vi såklart ett besök till den riktiga utställningen på Bergaliden 20, 252 23, Helsingborg.

2. Tavla i entrén

Tro, hopp och hälsa

Utställningens namn Tro, hopp och hälsa, vill belysa att medicinhistoria inte bara handlar om vetenskapliga framsteg och läkemedel, utan även om samhällets utveckling och insatser och om synen på vad som är friskt respektive sjukt. Utställningen finns på hela entré-plan och består av TRE DELAR. Den har tagits fram av Kulturen i Lund i samråd med Helsingborgs Medicinhistoriska Förening och invigdes 2015.

Företaget Expology har formgivit och gestaltat. Mats Engström, intendent för medicinhistoriskt material har skrivit texter och guideunderlag.

I korridoren finns en del som kallas ”Vad är hälsa?”. Här ställs frågan vad hälsa egentligen är och om god hälsa kan betyda olika saker för olika personer. Är det samma sak att vara friskt som att ha hälsan? Kan man vara sjuk och ändå ha hälsan kvar? Frågorna leder snabbt vidare till vad man egentligen menar med friskt och sjukt, vilket har varierat över tid. Tanken är att belysa att det finns en lång rad faktorer kring människors hälsa och välbefinnande, som inte alltid är kopplade till medicintekniska framsteg inom vården, utan till förändringar i samhället.

Nästa del finns södra runda salen och har temat ”Att behandla sjukdom”. Här sätts fokus på behandling av sjukdom och visar hur den moderna sjukvården har växt fram.

Den sista delen är inrymd i den norra runda salen (hörsalen) med titeln ”Vårdande arkitektur”. Fokus ligger på några av Helsingborgs sjukvårdshistoriska byggnader såsom Barnsjukhuset, Sankta Maria sjukhus, Ramlösa Brunn och Vanföreanstalten. En tidstavla av läkaren och konstnären Hans Huldt speglar sjukvårdsbyggnadernas utveckling i Helsingborg.

Utöver dessa delar finns i korridoren översköterskans rum kvar med sin spartanska inredning och två rum som är så kallade upplevelserum. Det ena benämnt ”utsatthet” och på andra sidan korridoren är känslan det omvända, ”omvårdnad”. Ett tredje rum beskriver folkhälsans utveckling i Sverige.

Låt oss börja in till höger i den södra runda salen vid det stora fotot som visar hur sjuksalen såg ut från början.


Källa:
Tro, hopp och hälsa, Guideunderlag, Mats Engström, Kulturen i Lund