Många behandlingar, mer eller mindre seriösa, växer fram

Välkommen till utställningen!

Här kan du lyssna på utställningens innehåll som en ljudfil

0:00 / 0:00
Många behandlingar, mer eller mindre seriösa, växer fram

Vill du istället läsa innehållet så går det också bra, klicka på knappen nedan eller scrolla ner för att gå till textinnehållet för utställningen. För bästa upplevelse och information rekommenderar vi såklart ett besök till den riktiga utställningen på Bergaliden 20, 252 23, Helsingborg.

9. Vid skåpet med apparater

Många behandlingar, mer eller mindre seriösa, växer fram

Samtidigt som allt fler nya behandlings- och undersökningsmetoder växer fram, växer det också fram fler mer eller mindre seriösa metoder. Det är lätt att föreställa sig att man tänkte sig kunna bota med till exempel ”röd elektricitet” likaväl som att man nu kunde titta in i kroppen och ställa diagnos med hjälp av röntgenstrålar.

Lurendrejare har haft (och har kanske fortfarande) många nya medicinska fält att utforska, exploatera och tjäna pengar på.

Ofta kan man dock skilja ut oseriösa (de till vänster) från seriösa produkter (till höger) genom att de förra lovar att hjälpa mot ”allt”, medan de senare är något försiktigare i sina löften om bot och bättring.

Högfrekvensapparaten (överst till vänster) var till exempel en maskin som fanns i många hem. Den skulle bota allt från nervsjukdomar, kvinnoåkommor, förkylningar, muskel- och ledsjukdomar till tand- och barnsjukdomar. Strömmen skulle tränga in i cellerna och uppluckra avlagringar och avfallsprodukter.

När man kopplar på högspänningen slår det mystiska gnistor i röret och när man enligt anvisningarna stryker med glasröret över det onda stället på kroppen, så botas man. Samma typ av maskin säljs faktiskt fortfarande idag – nu inom vissa delar av skönhetsindustrin.

Nu går vi till bordet med mikroskopet. Där kan vi se ett urval av 1900-talets fantastiska upptäckter.