Tro, hopp & Hälsa

Välkommen till utställningen!

Här kan du lyssna på utställningens innehåll som en ljudfil

0:00 / 0:00
Tro, hopp & hälsa

Vill du istället läsa innehållet så går det också bra, klicka på knappen nedan eller scrolla ner för att gå till textinnehållet för utställningen. För bästa upplevelse och information rekommenderar vi såklart ett besök till den riktiga utställningen på Bergaliden 20, 252 23, Helsingborg.

På Entré-plan:

Tro, hopp och hälsa

Synen på sjukdom och hälsa har förändrats över tid. Utställningens namn – Tro, hopp och hälsa- vill belysa att medicinhistoria inte bara handlar om medicin, läkemedel eller vetenskapliga framsteg. Vad är friskt och vad är sjukt?

Fram till mitten av 1800-talet var behandlingsmöjligheterna små och det man fick göra om man drabbades av sjukdom var att tro på magiska kurer, kloka gummor eller kyrkan och klosterväsendet. Med begreppet hälsa vill titeln signalera att det rör sig om ett helhetsgrepp kring människans välbefinnande och att det är viktigt att förebygga ohälsa genom hygien, vaccinationer, näringsrik kost och sunda levnadsvanor.

Vad är hälsa? Blir man lika bemött inom vården? Livets lotteri eller kan vi påverka själv? Några frågor som utställningen lyfter.