Vårdande arkitektur
Välkommen till utställningen!
Här kan du lyssna på utställningens innehåll som en ljudfil
Vill du istället läsa innehållet så går det också bra, klicka på knappen nedan eller scrolla ner för att gå till textinnehållet för utställningen. För bästa upplevelse och information rekommenderar vi såklart ett besök till den riktiga utställningen på Bergaliden 20, 252 23, Helsingborg.
16. I hörsalen
Vårdande arkitektur
Hur såg det ut i vår stad- vilka vårdbyggnader har funnits?
I denna runda, tidigare vårdsal, som vi idag använder för möten och föreläsningar finns exempel på vårdens arkitektur.
Vid det stora fotot på denna byggnad kan du lyssna på Barnsjukhusets historia från 1888 fram till dagens verksamhet och muséets öppnande.
Modellen på Sankta Maria sjukhus visar hur patienterna fördelades i de olika byggnaderna för att skapa självförsörjning och ordning och reda, vilket sågs som en del av terapin och dessutom bidrog till försörjningen. Tidigare hade man i huvudsak varit sängliggande på hospitalen.
Tidstavlan, av läkaren och konstnären Hans Huldt speglar sjukvårdsbyggnadernas utveckling i Helsingborg. Den visar även farsoter och medicinhistoriska milstolpar inom behandling och diagnostik.
Den gamla ångbastun i trä kommer från Ramlösa Brunn. Den skulle bota såväl huvudvärk och dålig mage som melankoli. Precis som på Sankta Maria var den omgivande miljön i Ramlösaparken viktig. Den vackra parken skulle hjälpa till att bota och lindra, tillsammans med det helande vattnet.
Den stora protesen på väggen kommer från Vanföreanstalten i Helsingborg, senare omdöpt till Sköldenborgsinstitutet. Institutet startade sin verksamhet 1887 med syftet att yrkesutbilda unga människor med olika fysiska handikapp. Delar av verksamheten var under en period förlagd till barnsjukhuset.
Framme vid pulpeten kan du med ett lätt knapptryck sitta ner och se tre bildspel från tidigare vårdverksamhet i Helsingborg.